Шарен плетен козунак

март 13, 2018

Нека да е шарено. Нека да е плетено. Нека е празнично.

Степен на трудностЛесна
Време за подготовка30 минВреме за готвене40 минОбщо време1 час 10 мин
Тесто:
 200 мл прясно мляко
 70 г масло
 500 г пшеничено брашно
 100 г захар
 1 пакет суха мая Dr. Oetker
 1 ампула есенция ванилия
 1 яйце
 3 щипки сол
Пълнеж:
 100 г отцедени кайсии
 75 г натрошен готварски шоколад
 20 г пшеничено брашно
 25 г накълцан шамфъстък
Глазура:
 2 с.л. сладкарска сметана или прясно мляко
Приготвяне:
1

Разтопете маслото в затопленото мляко. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и млякото. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.

2

Върху леко набрашнена повърхност размесете втасалото тесто и го разделете на три. Смесете нарязаните на дребно кайсии с брашното, шоколада и шамфъстъка. Разпределете пълнежа на три и го размесете към всяка топка тесто. Оформете три рула с дължина 30 см ги оплетете на плитка.

3

Съберете краищата на тестото. Поставете козунака върху намазнена тава за печене, покрийте го с кърпа и оставете да втаса отново.

4

Намажете втасалия козунак със сметаната и печете в долната половина на предварително загрята фурна 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

5

След изпичане извадете козунака от тавата и оставете да се охлади.

Ingredients

Тесто:
 200 мл прясно мляко
 70 г масло
 500 г пшеничено брашно
 100 г захар
 1 пакет суха мая Dr. Oetker
 1 ампула есенция ванилия
 1 яйце
 3 щипки сол
Пълнеж:
 100 г отцедени кайсии
 75 г натрошен готварски шоколад
 20 г пшеничено брашно
 25 г накълцан шамфъстък
Глазура:
 2 с.л. сладкарска сметана или прясно мляко

Directions

Приготвяне:
1

Разтопете маслото в затопленото мляко. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и млякото. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.

2

Върху леко набрашнена повърхност размесете втасалото тесто и го разделете на три. Смесете нарязаните на дребно кайсии с брашното, шоколада и шамфъстъка. Разпределете пълнежа на три и го размесете към всяка топка тесто. Оформете три рула с дължина 30 см ги оплетете на плитка.

3

Съберете краищата на тестото. Поставете козунака върху намазнена тава за печене, покрийте го с кърпа и оставете да втаса отново.

4

Намажете втасалия козунак със сметаната и печете в долната половина на предварително загрята фурна 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C.

5

След изпичане извадете козунака от тавата и оставете да се охлади.

Шарен плетен козунак