Засукан козунак с шоколад

март 13, 2018

Класическа рецепта с новаторски прочит. Изкусно засукан, с много шоколад. 

Степен на трудностСредна
Време за подготовка30 минВреме за готвене40 минОбщо време1 час 10 мин
Тесто:
 250 мл прясно мляко
 120 г масло
 500 г пшеничено брашно
 100 г захар
 1 пакет суха мая Dr. Oetker
 1 пакет ванилена захар Dr. Oetker
 1 пакет фино царевично нишесте Густин Dr. Oetker
Пълнеж:
 150 г готварски шоколад/кувертюр
 75 г масло
 1 ампула есенция ром
 75 г пудра захар
Приготвяне:
1

Разтопете маслото в затопленото мляко. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и млякото. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.

2

Натрошете кувертюра на едро и разтопете заедно с маслото и есенцията на водна баня на ниска температура. Накрая добавете пудрата захар.

3

Върху набрашнена повърхност размесете втасалото тесто и го разточете на правоъгълна кора с размери 40х30 см. Намажете пълнежа върху нея и навийте на руло откъм дългата му страна. Разрежете с нож по дължина през средата.

4

Оплетете двете дължини на плитка и оформете на венец. Оставете козунака отново да втаса.

5

Печете 40 мин в средата на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C. След изпичане оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.

Ingredients

Тесто:
 250 мл прясно мляко
 120 г масло
 500 г пшеничено брашно
 100 г захар
 1 пакет суха мая Dr. Oetker
 1 пакет ванилена захар Dr. Oetker
 1 пакет фино царевично нишесте Густин Dr. Oetker
Пълнеж:
 150 г готварски шоколад/кувертюр
 75 г масло
 1 ампула есенция ром
 75 г пудра захар

Directions

Приготвяне:
1

Разтопете маслото в затопленото мляко. Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая. Добавете останалите продукти и млякото. Разбийте с миксер и куки за тесто за кратко на ниска, след това за 5 мин на висока степен до получаването на гладко тесто. Оставете го покрито с кърпа да втаса на топло.

2

Натрошете кувертюра на едро и разтопете заедно с маслото и есенцията на водна баня на ниска температура. Накрая добавете пудрата захар.

3

Върху набрашнена повърхност размесете втасалото тесто и го разточете на правоъгълна кора с размери 40х30 см. Намажете пълнежа върху нея и навийте на руло откъм дългата му страна. Разрежете с нож по дължина през средата.

4

Оплетете двете дължини на плитка и оформете на венец. Оставете козунака отново да втаса.

5

Печете 40 мин в средата на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180°C или на горещ въздух на 160°C. След изпичане оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.

Засукан козунак с шоколад